Właściwe żywienie psa jest bardzo
ważne. Błędy żywieniowe odbijają się nie tylko na urodzie, ale przede
wszystkim są zagrożeniem dla zdrowia. Jedzenie dla psów powinno być
urozmaicone, świeże i ciepłe. Do prawidłowego funkcjonowania zwierzaki
powinny dostawać proporcjonalną dawkę pokarmową. Na 1 kg masy potrzebują
4-5 g białka, 1-2 g tłuszczu, 10-15 g węglowodanów.
Mięso jest głównym pożywieniem psów. Jednakże żywienie tylko mięsem nie jest wskazane. Jego nadmiar powoduje odkładanie się tłuszczu. Mięso powinno być chude, mielone, drobno lub grubo krojone w zależności od wielkości psa. Najlepsze jest mięso pełnowartościowe: wątroba, śledziona, serca, nerki. Jeżeli chodzi o gatunki to polecane są : wołowe, cielęce, drobiowe – surowe i gotowane, baranina – tylko gotowana, konina – surowa i gotowana, podawana na zmianę z innymi gatunkami mięsa.
Ryby morskie są źródłem białka, witaminy A, fosforu. Psu podawać należy tylko ryby morskie, gotowane lub surowe. Ości należy usunąć. Nie wolno karmić rybami solonymi, wędzonymi, marynowanymi.
Kasze należy podawać mocno rozgotowane, mocniej niż dla człowieka.
Zawartość surowej skrobi jest bowiem przyczyną biegunek. Należy unikać jęczmiennej kaszy pęczak. Kasze kukurydzianą, gryczaną i ryż podajemy gotowane. Płatki jęczmienne, owsiane i kukurydziane na surowo. Ryż jest lekko strawny, jednak doprowadza do odtłuszczenia i dlatego niewskazane jest podawanie go przez dłuższy okres.
Nabiał podawać należy z wielką
ostrożnością. Ser twarogowy musi być chudy i nie kwaśny. Mleko podajemy
tylko szczeniętom i karmiącym matkom. Mleko w pokarmie dorosłego psa
może powodować biegunki. Jajka dostarczają cennych białek, witamin i
minerałów.
Jarzyny i owoce są dla piesków źródłem witamin. Wskazane jest podawanie szpinaku, marchwi i jabłek. Należy podawać je na surowo, starte na tarce lub gotowane rozgniecione. Można podawać wszystkie warzywa oprócz strączkowych i kapusty. Niedobór witamin powoduje zaburzenia w przemianie materii, hamuje rozwój organizmu.
Tłuszcz , taki jak łój wołowy i oleje roślinne (lniany, sojowy, słonecznikowy) zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystnie wpływa na skórę i sierść. Należy podawać dziennie, 1 łyżkę lub łyżeczkę, w zależności od wielkości psa.
Ziemniaki można podawać, ale w małej ilości, zawsze gotowane i dobrze rozgniecione. Są przez psy słabo trawione.
Kości tylko cielęce jako niezbędny smakołyk. Wzmacnia zgryz. Nie wolno podawać kości z dziczyzny i drobiu. Są kruche, ostre i bardzo niebezpieczne. Sprzyjają tworzeniu się w przewodzie pokarmowym złogów wapiennych, powodujących pęknięcia, zaparcia i zaczopowanie jelit.
Woda, zawsze świeża, czysta, przegotowana. Jest bardzo ważnym składnikiem niezbędnym do prawidłowego przebiegu pokarmowego.
Siemię lniane, zmielone, jedna łyżeczka na dzień.
Ser żółty, suchary z bułki jako przysmak.
Mięso jest głównym pożywieniem psów. Jednakże żywienie tylko mięsem nie jest wskazane. Jego nadmiar powoduje odkładanie się tłuszczu. Mięso powinno być chude, mielone, drobno lub grubo krojone w zależności od wielkości psa. Najlepsze jest mięso pełnowartościowe: wątroba, śledziona, serca, nerki. Jeżeli chodzi o gatunki to polecane są : wołowe, cielęce, drobiowe – surowe i gotowane, baranina – tylko gotowana, konina – surowa i gotowana, podawana na zmianę z innymi gatunkami mięsa.
Ryby morskie są źródłem białka, witaminy A, fosforu. Psu podawać należy tylko ryby morskie, gotowane lub surowe. Ości należy usunąć. Nie wolno karmić rybami solonymi, wędzonymi, marynowanymi.
Kasze należy podawać mocno rozgotowane, mocniej niż dla człowieka.
Zawartość surowej skrobi jest bowiem przyczyną biegunek. Należy unikać jęczmiennej kaszy pęczak. Kasze kukurydzianą, gryczaną i ryż podajemy gotowane. Płatki jęczmienne, owsiane i kukurydziane na surowo. Ryż jest lekko strawny, jednak doprowadza do odtłuszczenia i dlatego niewskazane jest podawanie go przez dłuższy okres.
Torebki na smakołyki są bardzo przydatne |
Jarzyny i owoce są dla piesków źródłem witamin. Wskazane jest podawanie szpinaku, marchwi i jabłek. Należy podawać je na surowo, starte na tarce lub gotowane rozgniecione. Można podawać wszystkie warzywa oprócz strączkowych i kapusty. Niedobór witamin powoduje zaburzenia w przemianie materii, hamuje rozwój organizmu.
Tłuszcz , taki jak łój wołowy i oleje roślinne (lniany, sojowy, słonecznikowy) zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystnie wpływa na skórę i sierść. Należy podawać dziennie, 1 łyżkę lub łyżeczkę, w zależności od wielkości psa.
Ziemniaki można podawać, ale w małej ilości, zawsze gotowane i dobrze rozgniecione. Są przez psy słabo trawione.
Kości tylko cielęce jako niezbędny smakołyk. Wzmacnia zgryz. Nie wolno podawać kości z dziczyzny i drobiu. Są kruche, ostre i bardzo niebezpieczne. Sprzyjają tworzeniu się w przewodzie pokarmowym złogów wapiennych, powodujących pęknięcia, zaparcia i zaczopowanie jelit.
Kula na smakołyki ! Bardzo dobre zajęcie dla psów |
Dodatki:
Psie suchary – wyrabiają zgryz i czyszczą zęby. Zawierają mączkę rybną, kostną i zbożową. Wysoko odżywcze i łatwo strawne.Siemię lniane, zmielone, jedna łyżeczka na dzień.
Ser żółty, suchary z bułki jako przysmak.
Zabronione słodycze:
cukierki, czekolada. Czekolada w większych ilościach jest toksyczna. 50
g czekolady mlecznej, a 10 g czekolady gorzkiej na 1 kg masy ciała
powoduje śmierć psa.
Psy, choćby najbardziej złe, nigdy nie gryzą tych, którzy dają im pożywienie. /Jean Cocteau /.
Kiss & Hug
sweet_dziewuszka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz